Pentru artistul care nu a reușit să vândă în timpul vieții sale, acum există o creștere a pieței pentru picturile târzii ale lui Vincent!
Cu cateva zile in urma, Christie’s la New York a vândut patru tablouri Van Gogh pentru un total de 161 de milioane de dolari, aproape dublu față de estimările medii. Acest lucru sugerează o creștere treptată a valorii financiare a lucrărilor din perioada sa franceză târzie căutată, datorită parțial interesului crescând al colecționarilor din Orientul Îndepărtat.
Lotul de top din 11 noiembrie a fost Cabane de lemn printre măslini și chiparoși (Cabanes de bois parmi les oliviers et cyprès) (octombrie 1889), care a fost vândut din colecția petrolistului texan Edwin Cox, care a murit anul trecut. Peisajul magnific din Saint-Rémy-de-Provence, așezat sub un cer puternic, este dominat de plantațiile de măslini și chiparoși, care sunt motivele Van Gogh prin excelență.
Deși Christie’s nu făcuse o estimare oficială a picturii, atunci când catalogul a fost publicat, prețul estimat era de aproximativ 40 de milioane de dolari, dar a fost de 71,3 milioane de dolari (cu taxe). Tabloul a fost vândut unui ofertant în sala de vânzare din New York, după o concurență puternică din Hong Kong. Corespondentul nostru din New York, Judd Tully, raportează că a mers la Hugo Nathan, consilierii de artă ai londonez, Beaumont Nathan, probabil pentru un client.
Acest lucru face ca lucrarea Cabinele din lemn printre măslini și chiparoși,să fie al doilea cel mai mare preț pentru un Van Gogh la licitație după Mileniu. Laborer in a Field (Laboureur dans un champ) (1889) s-a vândut cu 81,3 milioane USD în 2017.
Alte două Van Gogh au câștigat prețuri mai mari la licitație, dar asta a fost acum zeci de ani. Un autoportret (1889) a costat 71,5 milioane de dolari în 1998, doar cu puțin peste 71,35 milioane de dolari de ieri (dar ținând cont de inflație, vânzarea din 1998 a reprezentat mult mai mult). În 1990, Portretul Dr. Gachet (1890) a costat 82,5 milioane de dolari, apoi cel mai mare preț pentru orice operă de artă la licitație (cu inflație, ar fi echivalent cu dublul acestei sume astăzi). Portretul lui Gachet a dispărut într-o colecție privată și există multe speculații cu privire la soarta lui
Cea mai mare surpriză din licitație a fost Tânărul cu floarea de colț (Jeune Homme au Bleuet) (iunie 1890), care fusese estimată la 5-7 milioane de dolari. După un concurs de nouă minute cu 11 ofertanți, s-a vândut cu 46,7 milioane USD. O lucrare neobișnuit de expresionistă, pictată în ultimele săptămâni din viața lui Van Gogh la Auvers-sur-Oise, este departe de a fi un portret convențional. Deși de obicei se presupune că este un băiat, este posibil să înfățișeze o fată.
Ultimul dintre cele trei Cox Van Gogh a fost Wheatstacks (Meules de Blé) (iunie 1888), o acuarelă și guașă, care a avut o estimare între 20 de milioane de dolari și 30 de milioane de dolari. S-a vândut cu 35,5 milioane de dolari, ceea ce cu prima a cumpărătorului a fost puțin peste estimarea superioară.
Cercetările efectuate de Christie’s au sugerat că pictura a fost supusă unei vânzări forțate în timpul perioadei naziste, iar apoi a fost jefuită în timpul războiului. Prin urmare, a fost negociată o înțelegere, astfel încât veniturile să fie împărțite între moșia Cox și moștenitorii industriașului berlinez Max Meirowsky și Alexandrine de Rothschild din Paris.
Tully raportează că acuarela, ca și peisajul uleios din Saint-Rémy, a fost vândută și lui Beaumont Nathan. Prețul de puțin sub 36 de milioane de dolari reprezintă un record de licitație pentru o lucrare Van Gogh pe hârtie. Până acum, cel mai scump a fost The Harvest (iunie 1888), care a costat 8,8 milioane de lire sterline în 1997 (echivalentul atunci a 15 milioane de dolari).
Wheatstacks este o lucrare vibrantă și se numără cu siguranță printre cele mai bune acuarele ale lui Van Gogh. Înfățișează o fermă care se afla atunci chiar în afara orașului Arles. Cea mai mare parte a fermei antice a supraviețuit, acum părăsit printre blocurile de apartamente din anii 1960.
Alături de lucrările lui Cox, a existat și o pictură timpurie a lui Van Gogh vândută aseară la Christie’s. Knot Birches (Knotberken) datează din mai 1884, când Van Gogh locuia cu părinții săi în satul Nuenen, din sudul Olandei. Aceste lucrări timpurii nu depășesc prețurile picturilor Van Gogh realizate după sosirea sa în Provence patru ani mai târziu.
Consemnat de un proprietar nenumit, Knot Birches a fost estimat la 4-6 milioane USD. S-a vândut cu 7,3 USD (cu taxe), aproape de estimarea sa superioară.
Lucrările lui Van Gogh ies doar rar la licitație. Vânzarea din data de 11 noiembrie, a patru tablouri într-o singură zi a fost probabil o ocazie unică în ultimele decenii, oferind o oportunitate neobișnuită de a vedea piața la lucru. Având în vedere că prețurile realizate sunt în medie de aproape două ori mai mari decât estimările medii, este posibil ca licitațiile viitoare să înregistreze evaluări mai mari. O mare parte a creșterii poate fi atribuită noilor colecționari care apar în China, Hong Kong și Coreea.
Și, desigur, aceasta este pentru un artist care nu a reușit să-și vândă propria opera. Vincent este cunoscut pentru că a vândut un singur tablou: Red Vineyard la Arles(1888). A fost cumpărat de artista belgiană Anna Boch în februarie 1890, cu cinci luni înainte de moartea sa, iar acum se află la Muzeul Pușkin din Moscova.