Gergely Imre 3 people like this

Gergely Imre

 

Gergely Imre (15.01.1868,Budapesta – 1957, Budapesta).

După studiile de desen a plecat la München, unde a studiat mai întâi sub îndrumarea lui Hollósy, iar apoi sub a lui Liezen-Mayer. În final a activat în cadrul şcolii lui Benczúr.

În anul 1902, din însărcinarea ministerului educaţiei al Regatului Ungariei a realizat imaginile care urmau a fi multiplicate, pentru a fi afişate pe pereţii şcolilor din întreaga ţară.

În 1911 a primit premiul Törley, în cadrul Salonului Naţional (Nemzeti Szalon). Tablourile sale înfăţişând peisaje şi scene meridionale au apărut frecvent în cadrul expoziţiilor de la principalal galerie de artă a Ungariei. Una dintre operele sale – Dieta de la Turda, a fost cumpărată de către monarh.[1]

Dintre operele sale, cel mai mare impact l-au avut tablourile reprezentând scene cu copii, acestea fiind frecvent reproduse în străinătate.

A călătorit mult în bazinul Mării Mediterane, aici pictând şi Piaţa din Tunis, una dintre cele mai apreciate pânze ale sale. Tablourile reprezentând scene istorice se remarcă prin compoziţii grandioase, iar picturile de gen prin efecte de culoare proaspete şi pline de vitalitate.

A obţinut o serie de premii şi distincţii în Ungaria şi străinătate, publicând articole de specialitate în reviste de artă (în principal Müvészet / Arta) şi presa cotidiană.

[1] Revai Nagy Lexicon, vol. 8, p. 485