Szabó György, Becskereki Like this

Szabó György, Becskereki (30.08.1920, Nagybecskerek / Zrenjanin – 14.06.1963, Muraszombat / Murska Sobota). Este înmormântat la Novi-Sad.[1]

 

Şi-a inaugurat prezenţa pe scena artistică în 1936, în cadrul unei expoziţii a talentelor, la Novi-Sad. Ziarul „Híradó” din Nagybecskerek l-a prezentat drept un copil-minune. Cariera sa artistică a fost influenţată de profesorul său de desen Alekszandar Lazsecsnikov – un pictor rus emigrat, respectiv Gyenes Viktor – avocat cu înclinaţii artistice din Nagybecskerek. Acesta din urmă i-a asigurat accesul la literatură artistică şi l-a sprijinit financiar în vederea afirmării artistice.

A început studii de istoria artei la Zagreb, iar apoi, între 1941-1943, a fost bursier Eötvös la Budapesta, studiind limba şi literatura maghiară, respectiv literatura slavilor de Sud.

A renunţat la bursa Eötvös şi, din 1944, a susţinut prelegeri de grafică şi artă plastică în cadrul secţiei Agitprop a Frontului de Eliberare Populară din Banatul de Nord. În luna mai 1945 a organizat prima expoziţie de artă plastică antifascistă din Yugoslavia. Din 1946 a fost profesor al Academiei Profesorale din Novi-Sad, iar din 1959 angajat al catedrei maghiare din cadrul Universităţii din Novi-Sad, ca profesor de literatură maghiară veche. În 1962 obţine o diplomă la această universitate, iar postum, în 1964, îi este decernat premiul „Híd”.

După 1945 el a fost cel care a organizat prima expoziţie de artă plastică la Petrovgrad (Nagybecskereken). Deasemenea, a selectat, din creaţia artiştilor maghiari din Yugoslavia, materialul pentru expoziţia de artă plastică organizată în cadrul Jocurilor Omagiale Maghiare de la Palics / Palicsi Magyar Ünnepi Játékok – principalul eveniment cultural al populaţiei maghiare din Yugoslavia.

A publicat critică de artă pentru prima dată în „Kalangya”, în 1943, moment după care a scris constant despre expoziţii şi artişti – atât artişti maghiari din Vojvodina şi yugoslavi, cât şi din Ungaria. A scris studiul „Pictori, sculptori”, în care prezintă începuturile, tradiţiile şi dezvoltarea artei plastice maghiare din Vojvodina.

După 1945, între activitatea sa în viaţa publică şi activitatea didactică, i-a mai rămas mult mai puţin timp pentru pictură şi grafică.

Prima perioadă a ccraţiei sale artistice este numită de autor „naturalistă”, tablourile sale fiind copii fidele ale naturii. A fost influenţat iniţial de către Van Gogh şi Gauguin, iar mai târziu de Matisse şi Picasso.

Timp de 10 ani doar a pictat, utilizând culori din comerţ. Încă nu a realizat grafică, dar linia a început să domine în operele sale.

[1] http://hetnap.rs/cikk/-281.html