Sa fie arta o comoara?

Sa investesc in arta?

O intrebare nepotrivita, as spune daca nu mi-as fi pus problema asta cu mult timp in urma, cand am ajuns intr-o galerie de arta serioasa din Europa, si am ramas fara glas in fata tabloului cutare. N-am intrebat pretul stiind ca un tablou de John Singer Sargent, ca el era autorul, nu e de buzunarul meu. Am plecat la hotel pe jos gandindu-ma cum sa-mi planific excursia la Florenta saptamana urmatoare. John Singer Sargent se nascuse la Florenta in anul 1856! Aveam deja tot planul in minte! Ajung in Florenta, ma cazez la hotel, dimineata ma trezesc, o iau de dimineata pe strazi, caut magazine de antichitati, galerii de arta. Sigur o sa gasesc un nepriceput in ale picturii cu un magazin de arta, care sa aibe, intr-un colt uitat, un tablou de Sargent nesemnat, la un pret derizoriu…

Nici la Florenta n-am mai fost, nici tabloul de Sargent nu l-am mai cumparat! Si au trecut ceva ani de atunci…

Episodul naiv cu pictorul nascut la Florenta s-a mai intamplat de cateva ori pana mi-am dat seama ca povestile au un alt farmec atunci cand se termina frumos. Asa ca mi-am facut o agenda cu toate muzeele pe care nu le vazusem si imi puteam permite sa le vad, trecand ca prioritati cele care se aflau in orase cu un numar mare de pravalii de arta si m-am apucat de colindat. Pot sa va spun ca l-am “intalnit’ pe Singer Sargent de mult mai multe ori decat mi-as fi imaginat, iar pe langa el am avut norocul sa-i vad pe cei pe care-i vazusem doar prin cataloagele de arta. La iesirea din muzeu, cafeneaua de vis a vis era doar una din surprizele oferite de acest plan. Eram la Paris, acum vreo 15 ani, iar vis a vis de Drouot, o casa de licitatii cu 16 sali in care activeaza peste 70 de firme specializate in licitatii de arta, intr-o cafenea, numita “Le Cafe des Antiquaires”, am cunoscut unul din cei mai importanti comercianti de arta din Budapesta…Nu doar muzeele si galeriile de arta m-au dus pe drumul nemarginit al vietii care se joaca cu pensulele.

Poate voi avea mai multa inspiratie sa va povestesc despre cum am inceput sa cumpar si sa vand arta. A fost descoperirea vietii mele, acel coltisor de miraculos pe care il avem cu totii in noi. Lucruri si fapte aparent minore care tin de uneori de aspectele practice ale vietii, dar care te fac sa simti acea emotie a trairii.

Raspunsul la intrebarea noastra e atat de simplu incat ma intreb mereu daca merita sa investesc in arta. Culmea, raspunsul meu e mereu un DA.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *